Pregovori s filmskim studijima
0

YouTube će za 3,99 $ iznajmljivati filmove?

Sarajevo-x.com
Popularni videoservis YouTube je u pregovorima s nekoliko velikih filmskih studija oko iznajmljivanja filmova korisnicima preko njihovog servisa, tvrdi za Reuters osoba upoznata s pregovorima koji su se odigrali u srijedu.

To bi prvi put u istoriji YouTubea značilo da će korisnici morati platiti za pregledanje njihovog sadržaja.

YouTube, koji je u vlasništvu internetskog pretraživačkog giganta Googlea, navodno je o ovome razgovarao s predstavnicima Lions Gate Entertainmenta, Sony Picturesa i Time Warnera.

U mnogim slučajevima, iznajmljeni filmovi bi se preko intereneta mogli gledati po cijeni od 3,99 dolara.

Trenutno YouTube video sadržaj svojim posjetiteljima nudi besplatno.

Utemeljitelji YouTubea su Chad Hurley, Steve Chen i Jawed Karim, bivši zaposlenici firme PayPal. Domena youtube.com aktivirana je 15. februara 2005. godine, a u maju je javnosti ponuđena na uvid. YouTube je pokrenut privatnim sredstvima, a krajem 2006. godine kupio ga je Google.

Prema statističkom istraživanju iz juna 2006. na YouTubeu je dnevno pregledavano 100 miliona video isječaka, a tokom 24 sata postavljano 65.000 novih.

Prema istraživanju tvrtke Nielsen/NetRatings stranicu posjećuje gotovo 20 miliona korisnika mjesečno, od toga 44% žena i 56% muškaraca.

YouTube je kao besplatan medij postao sredstvom promoviranja anonimnih filmskih autora i muzičara koji su ovim putem stekli popularnost i probili se u tradicionalne medije.