Borba s lažnim vijestima
8

YouTube će prilikom pretraga izbacivati sadržaj s provjerenim činjenicama

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
YouTube, videoservis u vlasništvu kompanije Google, najavio je da će u Sjedinjenim Američkim Državama na toj platformi početi da se, prilikom pretraga, prikazuju tekstovi i povezice trećih strana s provjerenim činjenicama.

Gotovo sve društvene mreže su pod velikim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija u vezi s pandemijom koronavirusa, zbog čega je YouTube najavio da će se, u sklopu pretraga, prikazivati provjerene informacije i članci.

Pretrage tipa "Koronavirus i ibuprofen" ili "Covid-19 je biološko oružje" bit će reducirane, ali i druga pitanja nevezana za pandemiju koronavirusa, javlja Reuters.

Društvene mreže poput Facebooka i Twittera su pod sve većim pritiskom da suzbiju širenje dezinformacija u vezi s pandemijom koronavirusa, što zbog lažnih lijekova, što zbog teorija zavjere.

YouTube je na svom blogu objavio kako u mreži provjere činjenica učestvuje nekoliko desetaka američkih kompanija i medija, poput FactChecka, PolitiFacta i Washington Post Fact Checkera.

YouTube je nedavno već krenuo sa stavljanjem poveznica na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, kao i na lokalne zdravstvene službe.

Videoplatforma nije otkrila na koliko će se pretraga od sada pojavljivati poveznice s provjerenim činjenicama te je najavio da će trebati "neko vrijeme" da se sistem uhoda.

Vezani članci