{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


YouTube bi mogao biti zabranjen u Japanu

22.6.2012. u 15:48
9
5
YouTube bi mogao biti zabranjen u Japanu
9
YouTube bi mogao biti zabranjen u Japanu
Zastupnički dom Japana je pokrenuo reviziju Zakona o autorskim pravima, koja bi mogla uveliko ograničiti korištenje internet-stranica kao što je YouTube.
Prema ovoj reviziji, svi oni koji preuzmu autorske video ili audiomaterijale mogu dobiti zatvorsku kaznu od dvije godine ili novčanu kaznu od 25.106 dolara (2.000.000 jena). Prema ranijoj reviziji iz 2010. godine, preuzimanje autorskih fileova je također označeno kao ilegalno, ali ovo je prvi put da su određene i kazne za takva djela.

Novi zakon stupa na snagu od 1. oktobra ove godine.

Kako je rekao Toshimitsu Dan, jedan japanski advokat, prema reviziji je sada zabranjeno preuzimanje i kopiranje autorskog materijala, prodavanje softvera i hardvera, koje zaobilazi zakone o zaštiti autorskih prava i namjerno preuzimanje ilegalno postavljenog materijala.

Svaki put kada se gleda neki video na YouTubeu, kompjuter u memoriji spašava privremenu kopiju onoga što je prgledano. Prema novom zakonu u Japanu, ovi fileovi se mogu smatrati kao preuzimanje materijala, što znači da svi oni koji posjete ovu stranicu mogu biti optuženi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: