Tehnologija
2

Yahoo razvio pretraživač za 3D printere

Klix.ba
Japanski ogranak Yahooa razvio je internet pretraživač koji se aktivira glasom, povezan sa 3D printerom, koji korisnicima omogućava pronalaženje nacrta za printanje predmeta.

Pretraživač traži informacije koje se mogu iskoristiti za printanje različitih predmeta veličine dlana.

Tehnologiju najavljuju kao potencijalnu revoluciju, baš kao što je nekada bio steam, a 3D printeri postaju sve uobičajeniji.

Uređaj koristi dijelove informacija o trodimenzionalnim predmetima i postepeno slaže slojeve materijala, poput plastike, karbona ili metala, kako bi napravio kopiju.

Nacrti za 3D printanje pištolja, koji su se na internetu pojavili početkom ove godine, potakli su upozorenja da se ova tehnologija mora držati pod kontrolom, iz opravdanog straha da bi mogla izazvati poplavu naoružanja iz kućne produkcije.

Yahoo Japan, koji je u vlasništvu japanskog mobilnog operatera Softbank i američkog internet giganta Yahoo! Inc., nema konkretnih planova za komercijaliziranje ove tehnologije.

Kao dio projekta, Yahoo Japan je predstavio 3D pretraživač školi za slijepe i slabovidne osobe u Tokiju i naveo kako ga mogu besplatno koristiti do sredine oktobra.