Tehnologija
2

Yahoo gasi nekada čuveni pretraživač AltaVistu

Klix.ba
Jedan od prvih pretraživača interneta, AltaVista, ugasit će se 8. jula. AltaVista je indeksirala znatnu količinu sadržaja na internetu i bila je veoma popularna, sve do pojave Googlea.

Trenutni vlasnik AltaViste, Yahoo, najavio je njeno gašenje na listi proizvoda i usluga koje planira ugasiti, a koja je objavljena na njihovom službenom blogu.

Yahoo je preuzeo AltaVistinu tehnologiju, indeks i ime od kompanije Overture, 2003. godine. Nakon gašenja, svi koji pokušaju otići na AltaVistinu stranicu, bit će preusmjereni na glavnu stranicu Yahooa.

AltaVista je pokrenuta 1995. godine, kada su pretraživači jedva bilježili informacije o rapidno rastućoj populaciji web-stranica. Bila je veoma popularna, jer je indeksirala blizu 20 miliona web-stranica, mnogo više od svoje tadašnje konkurencije. Razvila je i tzv. "crawler" tehnologiju, koja je tražila stranice i bilježila njihov sadržaj. Bili su jedna od najpopularnijih destinacija na internetu sve do 2001. godine, kada ih je Google pretekao u broju pretraživanja.