Tehnologija
14

Xperia Z4 Tablet je nevjerovatno tanak i lagan

Klix.ba
Sony na Mobile World Congressu u Barceloni nije predstavio novi vrhunski smartphone, nego Xperiju Z4 Tablet, dosad najtanji 10,1-inčni tablet kompjuter.

Sony je novim tabletom preskočio jedan broj s obzirom na to da je prethodni bio nazvan Xperia Z2 Tablet, nakon kojeg je stigao manji 8-inčni Xperia Z3 Tablet Compact. Zbog toga je kompanija imala godinu dana da poboljša svoj veliki tablet i nije razočarala. Xperia Z4 Tablet je težak 389 grama, a njegova debljina iznosi 6,1 mm, čime pomjera granice u svojoj kategoriji. Poređenja radi, Samsungov Galaxy Tablet S je težak 463 grama, dok debljina iznosi 6,6 mm.

Kada je riječ o specifikacijama, Sony Xperia Z4 Tablet ima octa-core Snapdragon 810 procesor, 2K ekran, 32 GB interne memorije te je otporan na vodu i prljanje po IP68 standardu.

Uređaj će biti dostupan u Wi-Fi i LTE verzijama, s tim da je druga malo teža - 393 grama. Obje verzije će biti dostupne širom svijeta od juna ove godine.

Sony je u Barcelonu došao sa novim smartphoneom. Radi se o Xperiji M4 Aqua sa 5,2-inčnim ekranom, octa-core Snapdragon 615 procesorom, stražnjom kamerom od 13 i prednjom selfie kamerom od 5 megapiksela. Smartphone je otporan na vodu, podržava LTE mrežu i koristi operativni sistem Android 5.0.

Xperia M4 Aqua će biti dostupan na proljeće širom svijeta i to u bijeloj, srebrenoj i narandžasto-crvenoj boji po cijeni od 299 eura.