Isprlja li se možete ga oprati
119

VIDEO / Xperia Z, telefon koji možete koristiti pod tušem ili u bazenu

Klix.ba
Japanski gigant Sony je na sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu predstavio svoj novi pametni telefon koji se može koristiti i tokom tuširanja ili kupanja, bez straha da će ga voda oštetiti.

Otpornost na vodu je karakteristika koja je relativno česta za telefone u Japanu, ali je nema većina najboljih pametnih telefona ostatka svjetskog tržišta. Pametni telefon Xperia Z također može snimati i snimke velikog dimaičkog opsega (HDR). Ova karakteristika je preuzeta iz Sonyjevog odjela za kamere.

Iz Sonyja je rečeno da su preuzeli svu kontrolu nad proizvodnjom ovog pametnog telefona, koji je prvobitno bio osmišljen kao zajednički projekt sa kompanijom Ericsson. Uređaj će pokretati operativni sistem Android. Imat će ekran od 5 inča sa rezolucijom od 1080x1920, a moći će izdržati 30 minuta u vodi dubine jedan metar.

"Ukoliko želite gledati neki film dok ležite u kadi, onda je ovo uređaj za vas. Možete slušati muziku dok se tuširate i najvažnije, ukoliko se uprlja, možete ga oprati bez problema", rekao je za BBC Steve Walker, izvršni direktor Sony Mobilea.