Veoma ambiciozna ideja
77

Xiaomijev novi konceptni mobitel ima Leica M izmjenjive objektive

D. B.
Xiaomi 12S Ultra je iznenadio svojim 1-inčnim senzorom kamere i Leicinim brendingom u julu ove godine, no čini se da je kineska kompanija radila na nečemu još ambicioznijem u isto vrijeme.

Xiaomi je predstavio 12S Ultra Concept Phone koji liči na uređaj s kojim dijeli ime, ali ima drugi 1-inčni senzor od 50,3 MP smješten u sredini modula kamere. To nije sve, jer je novi senzor dizajniran da funkcioniše s izmjenjivim Leica M objektivima.

Xiaomi je dodatni 1-inčni senzor, Sony IMX989 s 10-bitnom RAW podrškom, zaštitio okruglim komadom izdržljivog safirnog stakla umjesto da izrezuje otvor za njega kakav se može naći kod tradicionalnih fotoaparata s izmjenjivim objektivima. Dok staklo štiti senzor od prašine i većih stranih tijela, postavlja se pitanje da li dodatni sloj stakla utječe na ukupnu optičku propusnost.

Ultraširoka kamera od 48 MP, koja je prvobitno bila pozicionirana na sredinu modula kamere, pomaknuta je u stranu te zauzima prostor u kojem se nekada nalazila periskopska telephoto kamera od 48 MP.

Kako bi se objektiv zamijenio, potrebno je odvrnuti zaštitni prsten oko modula kamere, a potom pomoću adaptera montirati bilo koji Leica M objektiv.

Da li će Xiaomi 12S Ultra Concept Phone ikada dobiti produkcijsku verziju, zasad nije poznato. Zasad postoji tek 10 primjeraka koji su završili u rukama odabranih influensera zbog kraćeg iskustva korištenja.