Dva modela
11

Xiaomi predstavio svoj gaming smartphone Black Shark 2

Klix.ba
Kompanija Xiaomi je predstavila novi gaming smartphone pod nazivom Black Shark 2.

Xiaomijev uređaj mnogo obećava te se čini dostojnim konkurentom sličnim smartphoneima kao što su modeli kompanija Asus i Razer. Za Xiaomi nije čudo da proizvodi mobitele vrhunskih specifikacija i prodaje ih u Kini te na drugim tržištima, iako je ipak prilično novi igrač na sceni gaming smartphonea.

Black Shark 2 ima 6,39-inčni OLED ekran s integrisanim senzorom za otisak prsta koji je proizveo Samsung. To je odlična stvar, ali je Xiaomi dodao i sistem osjetljiv na pritisak koji omogućava mapiranje dugmadi u uglovima ekrana. Aktiviraju se jačim pritiskom na taj dio ekrana. Xiaomi tvrdi da je optimizovao ekran za igranje igara poboljšanjem preciznosti boja, smanjenjem treperenja ekrana pri niskoj osvijetljenosti te smanjenjem latencije dodira na 43,5 ms.

Smartphone se može pohvaliti i onim što se nalazi u kućištu, a tamo je najnoviji Snapdragon 855 procesor, baterija od 4.000 mAh s podrškom brzog punjenja snage 27W, 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije za osnovni model, odnosno 12 GB RAM-a i 256 GB interneme memorije za najbolji model. Nazad su kamere od 48 i 12 megapiksela, dok je naprijed selfie kamera od 20 megapiksela.

Kao što je bio slučaj s prošlogodišnjim Razer Phone 2 smartphoneom, Black Shark 2 ima sistem za hlađenje dizajniran tako da spriječi pregrijavanje uređaja tokom igranja igara kao što su Minecraft i Fortnite. Postoje i opcioni dodaci kao što je grip koji se spaja s uređajem.

Xiaomi prodaje Black Shark 2 u srebrenoj i crnoj boji, osnovni model košta oko 480 dolara, a skuplji oko 625 dolara. Kada će se pojaviti na ostalim tržištima, zasad nije poznato.