Cijena od 420 do 630 eura
5

Xiaomi predstavio smartphone Mi Mix 3 s kliznim mehanizmom prednjih kamera

Klix.ba
Xiaomi je predstavio svoj novi smartphone Mi Mix 3 koji je najnoviji član serije flagship mobitela.

Radi se o još jednom vrhunskom kineskom uređaju s ekranom koji zauzima gotovo cijelu prednju stranu, a to je postignuto zahvaljujući kliznom mehanizmu koji sadrži prednje kamere, zbog čega je zub na ekranu bio nepotreban.

Za razliku od smartphonea Vivo Nex i Oppo Find X, mehanizam ne pokreću motori, nego je dizajn blizak starim kliznim mobitelima.

Prethodna dva Mi Mix smartphonea su bili pokušaji Xiaomija da ivice oko ekrana budu što tanje.

Xiaomi tvrdi da ekran zauzima 93,4 posto prednje strane, a brada na dnu uređaja je tanja za gotovo 4,5 mm u odnosu na Mi Mix 2S.

Mi Mix 2 je dobio 6,4-inčni OLED ekran rezolucije 1080p, posjeduje četiri kamere, po dvije naprijed i nazad.

Nazad su telephoto kamera i kamera širokog ugla od po 12 megapiksela, dok su naprijed kamere od 24 i 2 megapiksela koje sakriva klizni mehanizam. Nazad je smješten i senzor za otisak prsta. Uređaj je dobio Snapdragon 845 procesor te je sa 10 GB RAM-a postavio novu granicu. U paketu dolazi i bežični punjač od 10W, a mobitel se može puniti i putem USB-C porta.

Mi Mix 3 košta najmanje 420 eura, a radi se o modelu sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Model sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije će koštati 450 eura, dok će za treći model sa 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije biti potrebno izdvojiti 505 eura. Specijalna verzija "Forbidden City Palace Museum", koja dolazi sa 10 GB RAM-a i 256 GB interne memorije, koštat će 630 eura.

Kupcima će smartphone biti ponuđen u Jade zelenoj, Sapphire plavoj i Onyx crnoj boji s tim da će specijalna verzija imati drugačiju nijansu plave boje. Prodaja počinje krajem novembra.