Košta oko 400 dolara
9

Xiaomi predstavio smartphone CC9 Pro s kamerom od 108 megapiksela

D. B.
Xiaomi je nekoliko mjeseci pomalo nagovještavao novi smartphone s kamerom 108 megapiksela, a sada je ovaj uređaj konačno predstavljen.

Radi se o smartphoneu Xiaomi CC9 Pro koji je uređaj ove kompanije s kamerom od 108 megapiksela. Ako ste očekivali da se radi smartphoneu Mi Mix Alpha s kamerom od 108 megapiksela i ekranom koji zauzima gotovo cijelu površinu naprijed i nazad, morat ćemo vas razočarati. Ipak, na njega se neće dugo čekati jer stiže u decembru.

CC9 Pro je u odnosu na Mi Mix Alpha ipak konvencionalno dizajniran smartphone, ali treba istaći da ima pet stražnjih kamera, kameru širokog ugla od 108 MP, telephoto kameru od 5 MP s 5x optičkim zumiranjem (i 10x hibridnim zumiranjem), telephoto kameru od 12 MP za portret fotografije, ultraširoku kameru od 20 MP s vidnim poljem od 117 stepeni te makro kameru od 2 MP. Šesta kamera od 32 MP se nalazi naprijed i smještena je u zub u obliku kapi.

Pomenuti 108 MP senzor je zapravo Samsung ISOCELL Bright HMX koji su zajednički dizajnirali Xiaomi i Samsung. Radi se o neuobičajeno velikom broju megapiksela, posebno kada je riječ o smartphoneima. Ova kamera će praviti fotografije od 27 MP koje kombinuju zajedno četiri piksela, što je standard za mobitele koji posjeduju kamere s velikim brojem megapiksela. Opciono će biti moguće napraviti fotografiju s punom 108 MP rezolucijom.

Smartphone je dobio 6,47-inčni AMOLED zakrivljeni ekran s integrisanim senzorom za otisak prsta, Qualcommov Snapdragon 730G procesor, 3,5 mm utor za slušalice, a koristi operativni sistem Android 9 Pie sa Xiaomijevim MIUI 11 interfejsom. Uređaj napaja baterija od 5.260 mAh.

Xiaomi Mi CC9 Pro, odnosno osnovni model, košta oko 400 dolara te dolazi sa 6 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Za verziju sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije je potrebno izdvojiti 443 dolara. U ponudi je i CC9 Pro Premium Edition verzija sa 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije te poboljšanim 8P sistemom sočiva za glavnu kameru od 108 MP, a cijena iznosi oko 500 dolara.

Smartphone je dostupan u Kini, a zasad nema informacija o dolasku na globalno tržište.