Konvencionalni oblik
46

Xiaomi predstavio koncept pametnih naočala s MicroLED ekranom

V. K.
Kompanija Xiaomi predstavila je koncept pametnih naočala s uključenim MicroLED ekranom, a radni naziv ovog projekta opisan je kao "Xiaomi Smart Glasses".

Kako je rekao glasnogovornik kompanije za magazin The Verge, kompanija za sada nema planove za proizvodnju ovakvih naočala, ali Xiaomi je kroz prezentaciju koncepta pružio nekoliko detalja o tome kako bi naočale ovakve kompanije mogle izgledati u budućnosti ukoliko se kompanija odluči na njihovu proizvodnju.

Xiaomijeve naočale opisane su kao naočale s relativno konvencionalnim oblikom, ali za razliku od proizvoda koji su prije nekoliko dana predstavili Facebook i Ray Ban pod nazivom "Ray Ban Stories", Xiaomijev proizvod opremljen je MicroLED sistemom koji omogućava veću "gustoću" piksela i duži vijek trajanja u odnosu na OLED.

"MicroLED omogućava kompaktniji ekran kao i lakšu integraciju", naveli su iz kompanije.

Xiaomijev ekran na konceptu pametnih naočala otprilike je veličine zrna riže dimenzija 2,4 mm x 2,02 mm, saopćeno je tokom prezentacije modela.

Osim tehničkih karakteristika, Xiaomi je saopćio kako ovakav tip naočala ne bi zahtijevao stalnu telefonsku vezu već bi djelovao s potpuno nezavisnim Android uređajem koji bi čak mogao i mijenjati telefon.

Također, kompanija je saopćila kako bi naočale sadržavale četverojezgreni Arm procesor, Wi-Fi, Bluetooh kao i kameru od pet megapiksela, a ukupna težina naočala bila bi 51 gram.