Klix.ba recenzija
63

Xiaomi Mi 9T Pro je pobjednik srednje klase mobilnih telefona

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Sredinom prošle godine Xiaomi je javnosti predstavio svoj Mi 9T Pro mobilni telefon koji je u Kini i Indiji poznat po nazivu K20 Pro, a upravo ovaj model smo imali priliku isprobati i provjeriti zašto je "na dobrom glasu".

Mi 9T Pro spada u srednju klasu mobilnih uređaja, ali ako ćemo detaljisati, sigurno je da se nalazi na njenom tronu jer s je punim pravom svojim karakteristikama spreman opravdati taj epitet.

Osmojezgreni Qualcommov procesor Snapdragon 730, displej od 6,39 inča rezolucije 1.080x2.340 piksela, odlična prednja i zadnja kamera, ali i baterija s 4.000 mAh ga stavljaju na vrh srednje klase mobilnih uređaja.

Ali, da krenemo redom. Kao i većina Xiaomijevih mobilnih uređaja i ovaj dolazi u čvršćem izdanju sa staklenom prednjom i zadnjom stranom s Gorilla Glass 5 zaštitom te aluminijskim okvirom. Super AMOLED displej veličine 6,39 inča pokriva više od 86 posto prednje strane uređaja, a na njemu nema zub u kojem je smještena prednja kamera. O njoj ćemo malo kasnije.

Na prednjem dijelu u samom vrhu smješten je i zvučnik koji omogućava kristalno čist zvuk tokom razgovora, ali i slušanja muzike. Međutim, zamjerka je što se nalazi na mjestu gdje se u portretnom modu direktno prekriva dlanom zbog čega tokom gledanja videa ili igranja igara u ovom modu nećete imati čist zvuk.

Sam dizajn uređaja napravljen je tako da lijepo leži u ruci. Ne radi se o preglomaznom uređaju već onome srednjih dimenzija kojim imate lako opravljanje s jednom rukom, ali i dovoljno veliki ekran za što kvalitetniju projekciju slike.

Uređaj koristi Android Pie operativni sistem te MIUI 10 interfejs Xiaomija, a sve to funkcioniše besprijekorno s Qualcommovim Snapdragon 855 procesorom s osam jezgra. Dolazi u tri verzija koje se razlikuju po RAM-u i memoriji za pohranu sadržaja, a to su verzija sa 64 GB interne memorije i 6 GB RAM-a, 128 GB interne memorije i 6 GB RAM-a te 256 GB interne memorije s 8 GB RAM-a.

Sve ove karakteristike odlično su se pokazale i prilikom testa najzahtjevnijih igara kao što su PUBG i Fortnite zbog čega smo se, iskreno, teško rastali s ovim mobilnim uređajem.

A sada ono najbolje, kamere. Mi 9T Pro je opremljen s ukupno četiri kamere od čega su tri smještene na stražnjoj strani uređaja, dok selfie kamera ima pop-up mehanizam i izvlači se iz gornje ivice uređaja. Na zadnjem dijelu uređaja nalazi se široka kamera od 48 megapiksela i otvora blende f/1.8 s laserskim autofokusom, telefoto kamera od 8 megapiksela s 2x optičkim zumom i otvorom blende f/2.4 te treća, ultraširoka kamera od 13 megapiksela.

Kada govorimo o formatima snimanja videa, raspon ide od 4K rezolucije s 30 i 60 frejmova u sekundi, dostupan je Full HD format s 30, 120 i 240 frejmova u sekundi te usporeni format snimanja u Full HD formatu s 960 frejmova u sekundi.

Iz okvira uređaja zahvaljujući motorizovanim pop-up mehanizmu nakon aktivacije selfie kamere izlazi kamera od 20 megapiksela s HDR-om i mogućnošću snimanja videa u Full HD formatu sa 30 frejmova u sekundi.

Što se tiče zaključavanja uređaja, na prednjem dijelu displeja smješten je brzi senzor za otisak prsta, a baterija od 4.000 mAh će omogućiti 24-satni rad bez prekida uz povremenu optimizaciju korištenja uređaja i aplikacija.

Ovaj telefon je dostupan u ponudi BH Telecoma na 12/24 mjesečne rate. Detaljnije cijene i pakete možete pogledati ovdje. U omjeru kvalitete i ekonomičnosti Xiaomi Mi 9T Pro se sigurno nameće kao jedan od najboljih, ako možda i najbolj izbor u srednjoj klasi mobilnih telefona.