Mnogo slabiji rezultati
15

Xbox One nije dostigao ni polovinu prodaje PlayStationa 4

D. B.
Zvanični podaci o prodaji Microsoftove konzole Xbox One su bili "misterija", ali kompanija sada konačno priznaje ono što je bilo očigledno, a to je da je Sonyjev PlayStation 4 bio mnogo prodavaniji.

Microsoft je prestao objavljivati rezultate prodaje konzole Xbox One početkom finansijske 2016. godine te se umjesto toga fokusirao na brojke Xbox Livea. Promjena je značila da nikad zvanično neće biti poznato kako se Xbox One držao u poređenju s PS4, ali su analitičari konstantno postavljali Microsoftovu konzolu iza Sonyjeve i Nintendove. Ipak, konačno su dokumenti kompanije ustupljeni brazilskom regulatoru za konkurenciju pružili uvid u uspješnost Xboxa One.

"Sony je nadmašio Microsoft u prodaji konzola te je prodao dvostruko više primjeraka prethodne generacije", navodi se iz Microsofta.

Sony više ne objavljuje podatke o isporukama konzole PS4, a posljednji podaci govore da je do marta prodano 117,2 miliona primjeraka. Microsoft nije zvanično objavio podatke, no dokumenti priloženi brazilskom regulatoru govore da je prodano manje od 58,5 miliona primjeraka Xboxa One. To se podudara s istraživanjem firme Ampere Analysis iz 2020. godine koje pokazuje da je Xbox One prodan u 51 milion primjeraka do kraja drugog kvartala 2020. godine.

Nintendo Switch je prodan u 111,08 miliona primjeraka te bi mogao nadmašiti PS4 ove godine.

Međutim, čini se da Microsoft smanjuje razliku zahvaljujući svojim novim konzolama Xbox Series S i X, ali Ampere Analysis tvrdi da je Sony okončao 2021. godinu s kumulativnom prodajom 17 miliona primjeraka konzole PlayStation 5, što je za 1,6 puta više od Xbox Series prodaje.

Xbox One možda nije imao sjajnu prodaju, ali je rad na ovoj generaciji postavio dobre i važne temelje za Xbox Series S i X. Kompanija je prešla na podršku 1.440p rezolucije, Variable Refresh Rate (VRR) i igre s frekvencijom osvježavanja od 120Hz, a sve zahvaljujući testiranju ovih funkcija na Xboxu One.