Tehnologija
0

WP: Žrtve rata - YouTube, MySpace...

FENA
Američko ministarstvo odbrane počelo je na svojim kompjuterima blokirati pristup YouTubeu, MySpaceu i za još 10 drugih web stranica, prekidajući neke od najpopularnijih veza između američkih vojnika na ratištu i njihovih udaljenih obitelji i prijatelja, piše u utorak The Washington Post (WP).

Zabranjene internet stranice uključuju neke od najomiljenijih lokacija za društveno umrežavanje i dijeljenje fotografija, video i audio snimaka.

Vojnici i njihove obitelji često su posjećivali te stranice kako bi razmjenjivali poruke, razmjenjivali fotografije i dijelili snimljene poruke, što je oblik digitalne komunikacije koji je, zajedno s e-mailom, uglavnom zamijenio pisma i telefoniranje iz ranijih ratova.

Radna skupina za operacije globalne mreže, koja upravlja globalnim informacijskim sustavom Pentagona, blokirala je tih 12 popularnih web stranica iz preventivnih razloga, saopćio je Pentagon.

Popularnost tih stranica još ne utječe na operacije, no njihovom blokadom sprečava se da izazovu takav problem, kazali su dužnosnici Pentagona.

"To je proaktivna mjera (...) kako ne bi došlo do zagušenja mreže. Ideja je da mreža mora biti otvorena za kritične misije", rekao je poručnik Denver Applehans, glasnogovornik Strateškog zapovjedništva SAD-a.

Visoki vojni dužnosnici kazali su da je zabrana uvedena iz bojazni da bi rapidni porast upotrebe tih stranica mogao preplaviti vojnu mrežu, ali i zbog rizika otkrivanja osjetljivog vojnog materijala.

Neke od video snimaka na YouTubeu snimljene su u oružanim okršajima u Iraku malim kamerama, ili prikazuju eksplozije bombi koje pobunjenici postavljaju pokraj puta, zatim napore pripadnika saniteta na spašavanju ranjenika, ili pale suborce, dok su one na MySpaceu osobnije naravi, u rasponu od refleksivnih do vulgarnih, navodi The Washington Post, prenijela je Hina.

Blokada se odnosi samo na kompjutere Pentagona i lokalne mreže koje su dio globalne informacijske mreže ministarstva. Pentagon ima 15.000 lokalnih i regionalnih mreža u kojim je više od pet miliona kompjutera.

Vojnici će i dalje moći ulaziti na te stranice s kompjutera koji nisu vojni, no malo ko od vojnika na ratištu ima privatna računala, pa će se morati poslužiti Internet kafićima.