Tehnologija
0

Windowsi od 3 dolara za najsiromašnije

Sarajevo-x.com
Microsoft planira napraviti posebnu verziju operativnog sistema Windows koji će koštati samo tri američka dolara za niskobudžetne laptope koje je napravila massachussettska fondacija 'One Laptop Per Child' za najsiromašniju djecu na svijetu.

Operativni sistem, napravljen za mlade u zemljama u razvoju, se upravo testira na prototipovima malih zeleno-bijelih laptopa koje je razvila fondacija 'One Laptop Per Child', rekao je Microsoftov potpredsjednik Will Poole u petak.

Ovaj neprofitabilni projekat bi se trebao realizovati u septembru ove godine s laptopima nazvanim "XO". Laptopi su prvenstveno dizajnirani samo za operativni sistem Linux i druge open-source programe.

Linux je danas najveći rival Micorosoftovom Windowsu. Kada bi na ovim laptopima bio samo Linux, Microsoft bi izgubio mogućnost predstavljanja svog operativnog sistema desetinama miliona mladih širom svijeta.

Fondacija 'One Laptop Per Child', koju je osnovao Nicholas Negroponte, naučnik s massachusetskog Instituta tehnologije, će se prodavati po cijeni od 176 dolara vladama, koje će kasnije distribuirati ove laptope najsiromašnijoj djeci i mladima.

Vlade nekih država već su pozvale Microsoft, najveću softwaresku kompaniju na svijetu, da XO laptope opremi Windowsom, rekao je Poole za Reuters.