Novo iz Microsofta
0

Windows radi pomoću čipova mobilnih telefona

Sarajevo-x.com
Steven Sinofsky
Steven Sinofsky
Kompanija Microsoft je u Las Vegasu predstavila novu verziju operativnog sistema Windows koja radi pomoću čipova iz mobilnih telefona, javlja BBC.

Desktop verzija Windowsa radi pomoću čipa oko kojeg se nalaze tri procesora, a koje je dizajnirala britanska kompanija Arm.

Predstavljanje je značajno zbog toga što je Windows bio često povezivan sa Intelovim čipovima.

Osim Windowsa, Microsoft je pokazao da pomoću Armovih čipova funkcionišu i aplikacije poput Worda, Powerpointa i Internet Explorera.

Cilj Microsofta je dobiti "full verziju" Windowsa koja radi pomoću čipova mobilnih telefona, kako bi okončala potrebu za kompromisom kada ljudi koriste prenosne uređaje, rekao je tokom prezentacije predsjednik Windows i Windows Live odjela, Steven Sinofsky.

Sinofsky je dodao da korištenje čipova kompanije Arm vjerovatno znači i manji utrošak energije, kao i poboljšanu izdržljivost baterije za uređaje koji će se pojaviti u budućnosti.

Oko 80 posto svih mobitela, uključujući Appleov iPhone4, rade pomoću čipova kompanije Arm.

Tokom prezentacije, Microsoft je predstavio Windows koji radi i pomoću čipova kompanije Qualcomm, Texas Instruments i Nvidia.

Microsoft posjeduje verziju Windowsa namjenjenu mobitelima, koja se naziva Windows Phone 7. Ova verzija već radi pomoću čipova kompanije Arm. Sinofsky je naglasio da je Windows Phone 7 namijenjen manjim uređajima, dok će "full verzija" biti namjenjena većim tablet i notebook kompjuterima. On nije želio otkriti koja je verzija Windowsa bila instalirana na predstavljenim uređajima, samo je potvrdio da se radi o "novoj generaciji Windowsa". Mnogi vjeruju da je to nagovještaj Windowsa 8 koji će se pojaviti 2012. godine. Windows 8 će biti kompatibilan sa multi-touch interfejsima, za razliku od Windowsa 7.

"Dizajnirali smo čip i sada započinjemo pregovore s partnerima Intelom i AMD-om kako bi Windows mogao raditi pomoću njihovih čipova koji troše manje energije", dodao je Sinofsky.

Microsoft nastavlja rad sa dugogodišnjim partnerima Intelom i AMD-om kako bi Windows radio pomoću njihovih procesora koji troše malo energije.

Vezani članci