Strogi zakoni EU
0

Windows 7 u Evropu stiže bez browsera?

Sarajevo-x.com
Iz kompanije Microsoft stigla je obavijest da se novi Windows 7 u Evropskoj uniji neće isporučivati zajedno s Internet Explorerom, po dosadašnjoj praksi.

Razlog ove odluke je taj da su ovom ustaljenom paketu iz Microsofta, pored žestokog protivljenja Opere, Mozille i Googlea, na put stali i strogi zakoni Evropske Unije.

Softverski gigant je prema nekim napisima dosad EU platio više od dvije i pol milijarde američkih dolara zbog kršenja ovog pravila.

No, mnogim korisnicima Windowsa se ne sviđa činjenica da će nova verzija biti isporučena bez browsera, tako da su je već nazvali 'autom bez točkova'. S druge strane, ova vijest je obradovala one kojima je smetala pretjerana ovisnost Windowsa o IE, kao što je bila nemogućnost nadogradnje sistema bez IE-a, te čvrsta povezanost operativnog sistema s nekih drugim komponentama browsera.

I dalje ostaje pitanje kako će korisnici skinuti drugi browser ukoliko ne nemaju početnog, već instaliranog browsera uz operativni sistem?

Internet Explorer će tako najvjerovatnije biti isporučivan posebno, na CD-u.

'Zbog određenih zakonskih prepreka, odlučili smo da će nova verzija Windowsa u Evropu biti isporučena bez Internet Explorera, no isti će biti veoma lako i brzo instalirati ukoliko korisnici to budu htjeli', izjavio je Dave Heiner, savjetnik glavnog vijeća i vicepredsjednik kompanije Microsoft.

Vezani članci