Kraj mukama s Vistom
0

Windows 7 generalno dostupan od 22. oktobra

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kompanija Microsoft objavila je da će njihov novi operativni sistem Windows 7 biti generalno dostupan na tržištu od 22. oktobra ove godine, piše Reuters.

Novi Microsoftov operativni sistem, Windows 7 trebao bi zamijeniti Vistu, operativni sistem koji je od samog početka na meti žestokih kritika korisnika. Iako je bilo najavljeno da će Windows 7 na tržištu biti tek početkom 2010. , Microsoft se predomislio te ipak odlučio datum pomjeriti na oktobar.

Ovo je veliki događaj za svijet kompjutera, dodaje Reuters, s obzirom da 90 posto PC-ja na svijetu koristi Microsoftove operativne sisteme, te da pola profita ove kompanije upravo ovisi o njihovim operativnim sistemima.

Microsoft je izgubio povjerenje korisnika koji su bili veoma razočarani komplikacijama koje je donijela Windows Vista, tako da kompanija žuri da na tržište izbaci Windows 7.

Isto tako, Microsoft je u strahu nakon što je jedan od glavni proizvođača laptopa Acer odlučio pustiti u prodaju jedan broj netbooka koje pokreće Googleov operativni sistem Android.

Microsoft je zato odlučio već krajem jula poslati kodove novog operativnog sistema velikim hardverskim kompanijama.

Vezani članci