Tehnologija
10

Windows 10 dolazi sa poboljšanom verzijom Internet Explorera

Klix.ba
Kompanija Microsoft je potvrdila da će uz novi operativni sistem Windows 10 korisnici dobiti i poboljšanu verziju browsera Internet Explorer te novi browser "Project Spartan".

Vijesti o postojanju browsera Spartan su pokrenule spekulacije da će Internet Explorer uskoro doživjeti svoj kraj, no, kompjuterski gigant Microsoft je nagovijestio da se to neće dogoditi.

"Windows 10 uključuje poboljšanu verziju Internet Explorera koja će biti odlična za velike organizacije. Internet Explorer je sigurniji nego ikad prije, uvijek je aktuelan kada je riječ o modernim sajtovima, a posjeduje i Enterprise Mode za postojeće web aplikacije. Korisnici Windowsa 7 mogu preuzeti Internet Explorer 11 sada kako bi lako preuzeli i Windows 10 kada bude dostupan", saopćeno je iz Microsofta.

Spartan je dizajniran za uređaje koji imaju i koji nemaju ekrane osjetljive na dodir, posjeduje minimalistički dizajn, mogućnosti zapisivanja bilješki i opcije za dijeljenje sadržaja, asistenta Cortanu i Reading Mode.

"Project Spartan je novi browser koji će korisnici zavoljeti na svim svojim uređajima sa operativnim sistemom Windows, uključujući one koje nose na posao. Napravljen je tako da web radi za vas, 'pametniji' je i bolji u svim stvarima koje radite na internetu", navodi se u saopćenju.

Korisnicima će Windows 10 biti dostupan ove godine.