Tehnologija
0

Wikipedia traži žene koje će uređivati enciklopediju

Sarajevo-x.com
Slobodna online enciklopedija Wikipedia nedavno je proslavila prvu deceniju postojanja. Suosnivač Jimmy Wales i fondacija Wikimedia, koja upravlja Wikipedijom, već su zacrtali ciljeve za narednih 10 godina. No, prvi cilj je privući što više žena koje bi pisale članke i dopunjavale enciklopediju.

Više od 85 posto članaka na Wikipediji napisali su muškarci i upravo zbog toga Fondacija Wikimedia želi uključiti što više žena.

U svom saopćenju su naveli da nije riječ samo o ravnopravnoj zastupljenosti spolova, već to najprije čine zbog poboljšanja kvaliteta tekstova.

"Želimo poboljšati sadržaj Wikipedije. Svako svoju mrvu informacija donosi na stol", kazala je izvršna direktorica fondacije Sue Gardner.

Iz fondacije su naveli da će u narednom periodu izvršiti neke izmjene kako bi pojednostavili uređivanje slobodne enciklopedije, te se nadaju da će time privući veći broj ljudi koji će dati svoj doprinos u pisanju tekstova. Među tim volonterima trebalo bi biti i najmanje 25 posto žena, prenosi Daily Telegraph.

Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svako može uređivati. Prema podacima kompanije Alexa, koja rangira web-stranice, osma je najposjećenija stranica na svijetu.