Tehnologija
0

Wikipedia dostupna i u CD izdanju

Sarajevo-x.com
Wikipedia je poznata po svojim volonterima koji mogu brzo reagovati na sve probleme koji im se nađu na putu. Dopunjavaju stvari kako se dešavaju i pravi su fenomen interneta. No to nije sve, na tržištu se pojavila i CD verzija ove nevjerovatne enciklopedije.

Preliminarna verzija je puštena u prodaju tokom ovog mjeseca. Cilj Wikipedije je da onima koji imaju ograničen pristup internetu ili ga nemaju uopšte, daju pristup bitnim člancima i informacijama. Od uspjeha CD-a bi mogao zavisti eventualni izlazak uknjiženog izdanja.

"Mnogi ljudi nemaju pristup Internetu. Imaju kompjuter, ali ne i Internet. Možda imaju slabu konekciju, a opet možda su negdje u kampu. I njma moramo dati pristup", rekao je Martin A. Walker, volonter koji je radio na koordinaciji CD projekta.

CD verzija Wikipedije ima oko 2000 članaka, koji će se baviti uglavnom geografijom, književnošću i ostalim temama koje se ne mijenjaju previše. Pokušali su da od CD-a naprave kvalitetnije izdanje od onog na webu.

Wikipedia na CD-u košta 14 dolara, plus troškovi poštarine. Svi zainteresovani mogu je naručiti sa oficijelnog websitea www.wikipediaondvd.com.

Iako u adresi stranice stoji DVD, Wikipedia je smještena na CD. Objašnjavaju to činjenicom da mnogi kompjuteri još uvijek nemaju DVD ROM, a kako je cilj biti dostupan svima morala je ići na CD. Radi na Windowsima 98 i novijim, Mac OS X i Linux x86 sistemima.