Brojne olakšice
2

Wikipedia dobija prvi desktop redizajn u posljednjih deset godina

E. Sk.
Wikipedia je integralni dio internet kulture već skoro dvadeset godina te korisnicima omogućava da različite teme pretražuju sa svojih računara, tableta ili telefona.

Sada dobija osvježenje u obliku redizajna, kako bi postala pristupačnija novim i mlađim korisnicima, piše The Verge.

Kao najkorisnija novost ističe se to što će korisnici sada moći lakše da prelaze na sekcije koje ih zanimaju u okviru nekog članka, bez "skrolanja". S lijeve strane svake stranice pojavljivat će se padajući meni, što će, kako se tvrdi, čitaocima omogućavati da brže dođu do dijelova teksta koji ih zanimaju.

Osim toga, Wikipedia dobija i taster za promjenu jezika u okviru stranice koja se čita te poziciju za pretraživanje koja bi trebalo da pojednostavi pretraživanja u okviru stranice. Tu je i novi logo koji će od sada zauzimati manje mjesta na stranici.

Wikimedia Foundation je najavila da će se promjene dešavati tokom dužeg vremenskog perioda te će korisnici moći testirati nove opcije prije nego što se zvanično pojave.

Primjena novih opcija za desktop trebalo bi da se privede kraju do decembra 2021. godine, a još uvijek nema informacija o tome da li slične promjene očekuju i mobilnu platformu.