Prijeti kazna
7

WhatsAppu naređeno da prestane dijeliti podatke korisnika s Facebookom

Klix.ba
Francuska agencija za zaštitu privatnosti pod nazivom CNIL naredila je WhatsAppu da prestane dijeliti podatke korisnika s kompanijom Facebook u čijem je vlasništvu. Aplikacija ima rok od mjesec dana da ispuni naređenje.

Istraga je počela nakon što je WhatsApp prošle godine obznanio da dijeli podatke s Facebookom zbog razvoja ciljnog raklamiranja, sigurnosih mjera i poslovne inteligencije.

CNIL je ustanovio da je WhatsAppova namjera da poboljša sigurnost korisnika validna, no, razlog za poslovnu inteligenciju nije prihvatljiv. WhatsApp nikada nije obavijestio svoje korisnike da skuplja podatke za poslovnu inteligenciju te da nema načina da se to spriječi osim deinstalacije aplikacije. CNIL tvrdi da WhatsApp krši osnovnu slobodu korisnika.

Evropske agencije su utjecale na Facebook u prošlosti, posebno kada je riječ o dijeljenju podataka. Njemačka je naredila Facebooku da prestane skupljati podatke korisnika WhatsAppa u septembru prošle godine, a u Velikoj Britaniji je Facebookk pristao prekinuti prikupljanje podataka u novembru prošle godine.

U maju ove godine je Evropska unija kaznila Facebook sa 122 miliona eura zbog obmanjujućih informacija o kupovini WhatsAppa. Tada je kompanija tvrdila da neće moći povezivati profile korisnika WhatsAppa s Facebookom. U septembru je EU zatražila od društvenih mreža među kojima je i Facebook da se uhvate u koštac s govorom mržnje.

Vezani članci