{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Web-domene na bilo koju riječ i na bilo kojem jeziku

S
20.6.2011. u 09:03
0
5
Web-domene na bilo koju riječ i na bilo kojem jeziku
0
Web-domene na bilo koju riječ i na bilo kojem jeziku
Foto: AFP
Internetska korporacija za dodjelu imena i brojeve (Icann) izglasala je dozvolu kreiranja novih sufiksa web-domena, što je najveća promjena u svijetu interneta proteklih godina.
Icann planira dramatično povećati broj sufiksa domena sa trenutnih 22 generičkih domena, odnosno 272, ako računamo i domene država.

Internetske adrese tako će moći završavati na bilo koju riječ i na skoro svim jezicima, odnosno kompanije će domenu .com moći zamijeniti nazivom svoje firme.

Aplikacije će se primati od početka sljedeće godine, a korporacije i gradovi će vjerovatno biti među prvim zainteresovanim, piše BBC.

"Icann je otvorio svoj sistem internetskih adresa beskonačnim mogućnostima ljudske mašte", rekao je Rod Beckstrom, predsjednik i izvršni direktor ovog regulatornog tijela. "Niko ne može predvijeti gdje će nas ova historijska odluka odvesti."

Odobravanjem novih domena bit će moguće kreirati sufikse poput .google, .coke ili .BBC. Ipak, želite li kreirati novu domenu, to će vas koštati blizu 200.000 dolara, a vaša kompanija će morati dokazati legitimno pravo na ime koje kupuje.

Analitičari smatraju da će velike firme biti spremne da izdvoje toliko novac s ciljem što veće promocije putem interneta.

O ovoj izmjeni sistema raspravlja se već šest godina i smatra se najvećom od predstavljanja sufiksa .com prije 26 godina.

Aplikacije se primaju od 12. januara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: