Tehnologija
0

Vrijednost Facebooka dostigla 70 milijardi dolara

FENA
Investicioni fond GSV capital preuzeo je manji dio vlasništva u društvenoj mreži Facebook, čime je njena vrijednost dostigla oko 70 milijardi dolara (49 milijardi eura).

Fond je objavio da je, po prosječnoj cijeni od 29,28 dolara, kupio 225.000 akcija Facebooka, čiji se ukupan broj u opticaju procenjuje na 2,4 milijarde, prenijela je agencija Reuters.

Društvena mreža Twitter je, istovremeno, uvela novu alatku TfN (Twitter for Newsrooms) kojom želi da privuče novinare. Radi se o alatki koja omogućava maksimalno iskorištenje Twittera za pretragu informacija, ali i procjenu određenog Internet sajta.

Privlačenje profesionalaca predstavlja jedan od strateških ciljeva Twittera.

Google se, također, dao na uvođenje društvenih aplikacija kojih već ima više, a najnovija, još u probnoj fazi, nosi naziv Google +.

Radi se o novoj alatki razvijenoj radi veće personalizacije Interneta, a čiji je interface veoma sličan Facebookovom s fotografijama vlasnika profila i nizom aktuelnosti u centralnom dijelu.

Internet pretraživač Google je, istovremeno, objavio i bilans zahtjeva vlada za ukidanje određenih rezultata pretraga i davanje obavještenja o njegovim korisnicima.

Prema tom bilansu napravljenom za period između jula i decembra 2010. godine, najveći broj zahtjeva za obavještenja o korisnicima potiče iz SAD-a (4.601), Brazila (1.804), Indije (1.699), Velike Britanije (1.162) i Francuske (1.021).

Zahtjevi za ukidanje određenih rezultata pretraga najviše potiču iz Brazila (263), Južne Koreje (139), Njemačke (118), Libije (68) i Indije (67).