Tehnologija
11

Vraćanje na fabričke postavke neće izbrisati sve podatke sa Androida

Klix.ba
Ukoliko vraćate Android telefon na fabričke postavke, želeći tako izbrisati sve lične podatke s njega te spriječiti da, ukoliko prodajete mobitel, naredni vlasnik pronađe vaše podatke, griješite.

Nakon mnogih istraživanja, otkriveno je da je, uz pomoć pravih alata, moguće vratiti podatke koji su izbrisani resetovanjem telefona, s obzirom na to da vraćanje na fabričke postavke sistem izbrisane podatke jednostavno odbacuje u prazan prostor, a ne radi na principu prepisivanja junk podataka na ranije izbrisane podatke.

Pomoću nekoliko savjeta moguće je spriječiti da se ovo desi:

Šifrirajte svoj mobitel

Šifriranje Androida jedna je od najsigurnijih zaštita od vraćanja izbrisanih podataka. Na taj način podaci će biti izmiješani, a pristup će im biti moguć jedino ukucavanjem posebne šifre, koda ili ključa. Kod većine Androida obavezno je postojanje Googleove enkripcije koja omogućava maksimalnu sigurnost. Ukoliko je Android 5.0 i slabiji, šifriranje se radi ručno u postavkama sigurnosti pod opcijom "Encrypt phone".

Prepišite odbačene podatke

Nakon šifriranja telefona, vraćanja na fabričke postavke i brisanja treba se pobrinuti da tek obrisani podaci postanu potpuno neupotrebljivi prepisivanjem novih junk podataka. Nakon pokretanja Androida treba izbjegavati prijavljivanje na Google račune, bilo bi poželjno snimiti najduži mogući video, dok memorija telefona ne bude potpuno zauzeta, a onda uraditi još jedan reset, odnosno vraćanje na fabričke postavke.

Ponovite postupak

Ukoliko ste paranoični, prije prodaje ili poklanjanja mobilnog telefona, za svaki slučaj ponovite još jednom cijeli proces.