{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Volvo osmislio sistem koji detektuje pješake i automatski zaustavlja automobil

S
28.2.2011. u 18:30
0
11
Volvo osmislio sistem koji detektuje pješake i automatski zaustavlja automobil
0
Volvo osmislio sistem koji detektuje pješake i automatski zaustavlja automobil
Nakon desetljeća borbe za smanjenje brzine u naseljenim mjestima, proizvođači automobila su konačno povukli pravi potez. Volvo je razvio sistem koji detektuje pješake i automatski aktivira kočnice automobila kada neko zakorači ispred njega.
Dizajniran da spasi živote na ulicama grada, novi sistem je aktivan na pri svim brzinama. Sistem funkcioniše pomoću radara i kamere koji prate druga vozila i pješake koji se nalaze ispred.

Ukoliko sistem procijeni da je sudar neizbježan, aktivira se zvučno upozorenje koje upozori vozača, a ukoliko reakcije nema, automobil se automatski zaustavlja.

Sistem ne funkcioniše noću i u lošim vremenskim uslovima, a Volvo ističe da je vozač najodgovorniji za sigurnu vožnju. Četrnaest posto osoba koje su poginule u saobraćajnim nesrećama u Evropi su pješaci, dok je u SAD-u taj procenat 11 posto, piše Daily Mail.

Švedski proizvođač automobila procjenjuje da će njegov sistem smanjiti broj poginulih pješaka za 20 posto, dok će broj povrijeđenih pasti za čak 30 posto. Sistem je opciona oprema na Volvu XC60, XC60, S60 i V60. Sistem je programiran i da reaguje ukoliko vozilo ispred stoji ili se kreće u istom pravcu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: