{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vojni roboti za ubijanje postaju realnost

F
27.2.2008. u 14:08
0
0
Vojni roboti za ubijanje postaju realnost
0
Vojni roboti za ubijanje postaju realnost
Mnoge paravojne jedinice u svijetu uskoro bi kao svoje redovno naoružanje mogle da uvedu robote za ubijanje, izjavio je profesor inovacija i robotike na britanskom Univerzitetu u Shefieldu Noel Sharkey.
Sharkey je na konferenciji o inovacijama u naoružanju, održanoj u Londonu, istaknuo da bi, zahvaljujući stalnom smanjenju proizvodne cijene, roboti-ubice mogli postati i veoma interesantni ekstremnim grupama, javio je Reuters.

Prema Sharkeyevim riječima, mala bespilotna letjelica, navođena po sistemu GPS-a, može se napraviti već za 490 dolara.

"Problem je što se duh iz boce više ne može vratiti nazad", rekao je Sharkey, navodeći da kada se jednom osmisli neko oružje, ono veoma brzo i lako dobije kopije.

"Koliko će vremena proći prije nego što se teroristi dočepaju tog oružja?" - upitao je Sharkey.

On je istakao da proizvodne cijene robota dramatično padaju i da već postoje pripremljene komponenete koje su dostupne i amaterima, kojima sada više nije nikakav problem da sami naprave robota-ubicu.

Nekoliko zemalja i kompanija je prilično odmaklo u razvoju vojnih robota i tehnologije za njihovu proizvodnju, među kojima prednjači američko ministarstvo odbrane, koje u ovom trenutku ima 4.000 robota raspoređenih u Iraku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: