Obratite pažnju
0

Vodič o tome kako izbjeći kupovinu polovnih elektronskih uređaja

E. Sk.
Kupovina korištenih elektronskih uređaja možda i nije najpametnije rješenje, upozoravaju stručnjaci. Ukoliko ne možete savladati "umjetnost ovakve kupovine", postoji šansa da ćete kupiti krivotvorene proizvode koji ne traju dugo.

Upravo zbog toga stručnjaci savjetuju o čemu bi ljudi trebalo da razmisle prije kupovine korištenih elektronskih uređaja kao što su televizor, mikrovalna, baterija za pametni telefon, automobil ili laptop.

Izbjegavajte rizike

Kupovinom na aukcijama mnogo riskirate i velike su šanse da nećete prethodno moći testirati vaš proizvod. Stoga uvijek kupujte u trgovinama gdje će vam izdati potvrdu i dati garanciju.

Savjeti

Prvo što treba provjeriti jeste fizički izgled proizvoda koji kupujete, odnosno provjeriti da on nema oštećenja. Dakle, prvo provjerite postoje li ogrebotine ili udubljenja koja se mogu tolerirati jedino na proizvodima kao što je naprimjer mašina za veš. Napajanje je nešto na šta također treba obratiti pažnju. Nemojte štedjeti na ovoj komponenti, jer skuplje napajanje možda neće učiniti PC bržim, ali će svakako utjecati na njegovu pouzdanost, efikasnost i sposobnost da funkcioniše s dodatnim komponentama.

Također, ukoliko primijetite da uređaj koji želite kupiti izgleda kao da su dva strujna kabla spojena izolacijskom trakom, onda ćete najvjerovatnije kupiti ukradeni predmet, jer u većini slučajeva lopovi prekidaju kablove za napajanje iz struje radi brže i jednostavne krađe.

Funkcionalnost

Ukoliko je uređaj prošao prvi korak, funkcionalnost je druga stvar na koju trebate obratiti pažnju. Ako je riječ o provjeri televizora, provjerite postavku slike, funkcionalnost daljinskog upravljača i da li su svi priključci ispravni. Također, ako ste kupili mikrovalnu, uvijek provjerite zagrijava li hranu i ne vjerujte prodavaču.

Testiranje stresa

Ovo je najvažniji i gotovo uvijek promašeni korak. Ukoliko kupujete HiFi sistem, uvijek pojačajte jačinu zvuka i slušajte kvalitet zvuka nekoliko sati, ako je moguće. Ovo je ujedno i dobar test za provjeru trajanja baterije telefona ili laptopa. Samo otvorite video ili audiodatoteku i reproducirajte je na maksimalnoj jačini, to se radi nakon potpunog punjenja baterije. Ako ste kupili mikrovalnu, stavite najmanje četiri litra vode i grijte je više puta dok ne proključa.

Periferna oprema

Potražite periferne uređaje poput daljinskog upravljača, AV i kablova za napajanje, antena, crijeva za dovod i odvod...

Garancija

Zatražite garanciju s pečatom i datumom. Korišteni elektronski uređaji uglavnom bi trebali imati garanciju od mjesec do tri mjeseca. Najbolji način za kupovinu korištenih elektronskih uređaja mora biti u pratnji kvalificiranog tehničara koji će vam biti od velike pomoći.