Tehnologija
0

Vjerske poruke mobilnim telefonom

FENA
Vjerske poruke preko mobitela sa slikama i glazbom: širi se preko novih medija duhovna ponuda s ciljem promicanja crkvenoga učiteljstva, počevši od Svetoga oca, svetaca i velikih kršćanskih umnika. SMS i MMS poruke putem mobitela dakle kao hrana vjere i moralna potpora vjernicima.

Pojava je komunikacijski i etički izazov. Osvrnuvši se na odnos duhovnosti i obavijesnih sredstava u razgovoru za Radio Vatikan nadbiskup Claudio Maria Celli, predsjednik Papinskoga vijeća za društvene komunikacije, rekao je kako pojavu treba gledati sa simpatijom i izvjesnom pozornošću.

Sa simpatijom jer valja koristiti moderne tehnologije u naviještanju vjere i širenju važnih duhovnih sadržaja, poput Papina učiteljstva i poznatih duhovnih svetačkih spisa. S toga je gledišta pojava pozitivna. U tom smislu tehnologija može biti korisna onima koji ne idu u crkvu, a osjećaju veliku nostalgiju za Bogom. To može biti korisno premda je riječ o jednostavnim stvarima.

Nije riječ o knjigama ili naknadno produbljenim tekstovima. To su tablete duhovnosti, ali postoji opasnost od banalizacije sadržaja; neprijeporno je kako nije riječ o dubokoj duhovnosti - istaknuo je nadbiskup Celli.

Na primjedbu kako bi u tome okviru trebalo razviti "infoetiku", rekao je kako je "infoetika" dublja problematika društvenih komunikacija. Papa je, govoreći o "infoetici" mislio na druge stvari i probleme, puno složenije i zahtjevnije.

"U konkretnom slučaju bojim se banalizacije duhovnosti. Želio bih vidjeti kako će se stvari razvijati, koji su pravi sadržaji i koje su točne dimenzije te prisutnosti tih sadržaja u mobilnoj telefoniji", zaključio je nadbiskup Celli.