Pomjeraju se granice
11

Višemilionske nagrade na svjetskom prvenstvu u igranju Dote 2 i Fortnitea

M.A.
Foto: Valve
Foto: Valve
The International, najveći turnir u igranju Dote 2, je napokon dobio izazivača u vidu prvenstva u igranju Fortnitea, tako da je počela mrtva trka za najbogatiji turnir u historiji e-sporta s obzirom na to da su na ovim takmičenjima za najbolje osigurane višemilionske nagrade.

Od 2011. i prvog The Internationala Dota 2 je bio najbogatiji e-sport. Sve do pojave Fortnitea za koji je Epic Games osigurao 100 miliona dolara za jednu takmičarsku sezonu, od čega čak 30 miliona otpada na završnicu Fortnite svjetskog prvenstva.

The International je najveći Dota 2 turnir na svijetu. Valve osigurava 1,6 miliona dolara, dok se ostatak nagradnog fonda finansira crowdfunding kampanjama. Igrači plaćaju za digitalna dobra i pogodnosti u igri, a postotak svake prodaje ide direktno u nagradni fond. Prošle je godine postavljen novi rekord pa je nagradni fond za The International iznosio 25,5 miliona dolara, najviše od svih e-sport turnira ikad održanih.

Fortnite svjetsko prvenstvo imat će fiksni nagradni fond od 30 miliona dolara koje je osigurao Epic Games. Međutim, igrat će se u dvije kategorije, solo i parovi. Svjetski prvak u Fortniteu postat će bogatiji za tri miliona dolara. Usporedbe radi, OG, ekipa koja je osvojila prošlogodišnji The International, osvojila je 11,2 miliona dolara, prenosi Index.

Dota 2 zajednica ponovo je pokazala ogroman interes i podršku za The International, tako je dosad prikupljen 21 milion dolara. Od početka turnira ostalo je još nešto manje od dva mjeseca i ostaje da vidimo može li The International po nagradnom fondu premašiti Fortnite svjetsko prvenstvo. Za to će Dota 2 igrači morati prikupiti čak pet miliona dolara više nego prošle godine, što bi bio najveći skok još od 2015.

The International će se održati od 15. do 25. augusta u Mercedes-Benz Areni u Šangaju, dok će Fortnite svjetsko prvenstvo ugostiti Arthur Ashe stadion u New Yorku od 25. do 28. jula.

Vezani članci