Neki su i besplatni
49

Više od pola miliona hakovanih Zoom profila se prodaje na "mračnom" webu

D. B.
Eksperti kompanije Cyble nedavno su otkrili da hakeri prodaju podatke korisnika aplikacije Zoom po niskim cijenama, a u nekim slučajevima su ti podaci čak ponuđeni i besplatno.

Cyble je došao u posjed više od 530.000 profila putem hakerskog foruma na mračnom webu, a među ukradenim profilima su bili i oni koji pripadaju uposlenicima ove kompanije. Podaci su sadržavali URL-ove za sastanke i ključeve za Zoom. Cyble je kontaktirao vlasnike profila je te potvrdio da su podaci zaista validni, piše Forbes.

Bleeping Computers je također kontakirao neke vlasnike kompromitovanih profila te je ustanovio da su pristupni podaci tačni.

Podaci su na mračnom webu ponuđeni za manje od jednog penija, a neki su prepušteni potpuno besplatno ostalim hakerima kako bi se "šalili" sa korisnicima Zooma i vršili zlonamjerne aktivnosti.

Cyble je potvrdio da su se besplatni profili Zooma počeli pojavljivati 1. aprila, a ponuđene su email adrese i šifre. Među njima su i profili s univerziteta Vermont, Colorado, Dartmouth, Lafayette, Florida i mnogih drugi.

Također, među ukradenim profilima su i oni koje koriste poznate kompanije kao što su Chase, Citibank i druge.

Jedan korisnik je rekao da je njegova navedena šifra stara, što pokazuje da potiče iz ranijih hakerskih napada.

Eksperti savjetuju da za svaku internet stranicu, odnosno za svaki profil, korisnici trebaju imati drugačiju šifru, što mnogi izbjegavaju jer ih ne mogu pamtiti.