{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Više Kineza nego Amerikanaca online

S
26.7.2008. u 11:15
0
0
Više Kineza nego Amerikanaca online
0
Broj korisnika interneta u Kini ubrzano raste i već je dostigao cifru od 253 miliona, čime je prestigao i same Sjedinjene Države, objavila je kineska vlada u petak.
Uprkos nastojanjima vlasti da kontrolišu upotrebu weba, statistike pokazuju da je broj korisnika krajem prošlog mjeseca uvećan za 56% u odnosu na isti period prošle godine, objavio je Chine Internet Network Information Center.

Trenutno 19,1% stanovništva koristi usluge interneta, a očekuje se da će taj broj i dalje brzo rasti. U junu je broj korisnika interneta u SAD-u procijenjen na 223,1 milion.Komunistička vlada u Kini pokušava ohrabriti stanovništvo da internet koriste isključivo u poslovne i edukativne svrhe, dok istovremeno pokušava blokirati pristup onim stranicama koje sadrže pornografiju. Korisnicima koje uhvate da šalju ili postavljaju materijal koji kritikuje komunističku vlast određuju se zatvorske kazne, a zvanični Peking je zabranio pristup i web stranicama nekih organizacija koje se bore za ljudska prava kao i nekih stranih medija.

Kinezi koji surfaju internetom tako nemaju pristup ni Google-ovom YouTube-u i sličnim stranicama gdje se mogu pronaći snimci ili članci o protibetanskim protestima u martu ove godine, prenosi AP.

Zaprijećeno je i 25 kineskih video siteova, a kažnjena su još 32 zbog kršenja novih prava o dozovljenim sadržajima.

Komercijalni bum otvorio je vrata i stranicama sa igrama kao što je Tencent.com i pretraživačima od kojih je poznat Baidu.com te se oni sada sa inostranim kompanijama takmiče u preuzimanju što većeg udjela na kineskom tržištu.

Očekuje se i veći razvoj kineske mobilne telefonije te širenje tržištem mobitela koji omogućavaju sufranje po internetu i druge usluge.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: