'Polako ali sigurno'
0

Virus Conficker ipak napada kompjutere

Sarajevo-x.com
Kompjuterski virus Conficker ipak je aktiviran, prenosi Reuters, mada se u medijima pisalo da se radi o lažnoj uzbuni.

Conficker, poznat još i kao Downandup ili Kido, aktiviran je i polako napada hiljade kompjutera putem spam poruka, tvrde stručnjaci za sigurnost PC-a.

Širenje Confickera počelo je u zadnjih nekoliko sedmica, upravo kako je i najavljivano, a broj zaraženih kompjutera zasad nije poznat jer su autori virusa veoma oprezni.

'Ne očekujte velike i nagle promjene jer tvorci virusa znaju šta rade i ovaj put neće biti agresivnih napada' izjavio je Vincent Weafer, glavni direktor Symantec Security Response, ogranka vodećeg proizvođača softvera, kompanije Symantec.

Conficker djeluje tako što putem spama instalira drugi virusni program Waledac prikriven u lažnom antivirusnom programu, tako da kad korisnici skinu lažni program, ustvari zaraze kompjuter Waledacom.

Kada virus uđe u računar on počinje praviti nove dokumente i skidati sve privatne informacije, a zaraženi računari automatski prave mreže i međusobno komuniciraju i razmjenjuju skupljene informacije kao što su vaši lični podaci, brojevi kreditnih kartica i ostale informacije.

Virus napada i antivirusne programe kako bi učvrstio svoj položaj, a prvi put je otkriven u novembru prošle godine. Drugi oblik istog ovog virusa stručnjaci su otkrili u decembru, a treći i najopasniji u martu ove godine.

Kompjuter se najlakše zarazi ovim virusom preko neta i USB memorijskih stikova koji često prenose viruse s jednog računara na drugi, teško ga je otkriti, a ono što stručnjaci predlažu jeste povećana mjera sigurnosti instaliranjem zakrpe Microsoft's MS08-067 poznate kao i KB958644, te promjena lozinki.

Softverski gigant Microsoft je čak ponudio i nagradu od 250.000 dolara u gotovini onome ko pronađe tvorca Confickera.