Tehnologija
0

Virtuelni roboti tinejdžerke otkrivaju pedofile na društvenim mrežama

Klix.ba
Virtuelni roboti koji mogu pozirati kao 14-godišnje školarke koriste se kao mamac za pedofile na društvenim mrežama. Osmislili su ih španski inžinjeri.

Sofisticirani kompjuterski program poznat kao Chatbot dobio je lik tinejdžerke i nazvan je Negobot, a kreiran je tako da može voditi razgovore s potencijalnim seksualnim predatorima koji djeluju online. Policijske agencije u Španiji sada pokušavaju pronaći način na koji bi mogle zaposliti tajne robote.

Program s virtuelnim robotom ubačen je na forum za koji se sumnja da ga koriste pedofili. Negobot započinje pasivne i neutralne razgovore u grupnim konverzacijama. Kada razgovor postane više intiman ili sugestivan, Negobotovo ponašanje se počinje mijenjati kako bi namamio pedofila.

Naučnici su koristili teoriju igrica, matematički sistem strategijskog donošenja odluka, kako bi ponašanje bilo uvjerljivije.

Negobot je programiran da ima različite ličnosti i da vodi sedam razgovora istovremeno kako bi bio uvjerljiviji. Drugi trikovi koji su uključeni su kratice, tipični tinejdžerski izrazi i jezičke greške koje prave tinejdžeri.

"Chatbotovi su predvidljivi. Njihovo ponašanje i interes u konverzaciji su monotoni, što je problem kada pokušavate otkriti nepouzdane ciljeve poput pedofila. Ali Negobot je kreiran na teoriji igrica, kako bi vodio što realističniji razgovor", rekao je jedan od Negobot kreatora Carlos Laorden sa Univerziteta Deusto.

Uprkos visokom nivou vještačke inteligencije, Negobotova moć za konverzaciju je još uvijek ograničena, tako nije u mogućnosti prepoznati ironiju.