Osmisli svoje nivoe
10

Videoigre koje djeca mogu sama graditi po svojoj želji

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekada nam je za pravljenje igrica bilo potrebno da ona već podržava posebnu opciju građenja ili da naučimo programirati. Međutim, mnogo toga se promijenilo.

Sada djeca koja su oduvijek sanjala o tome da naprave svoju igricu imaju tu mogućnost zahvaljujući jednostavnim video igrama.

Neke od tih igara su Super Mario Maker 2 i Levelhead koji su pogodni za sve uzraste, dok je Dreams stepenica više kada je u pitanju pravljenje igrica i namijenjena je za tinejdžere.

Super Mario Maker 2 je klasik ovog žanra. Ova igrica vašem djetetu omogućava dizajniranje nivoa, a Nintendo je objavio i opciju u kojoj vam objasne kako najlakše napraviti neki nivo i šta je potrebno da bi bio dobar. Roditelji su rekli kako su njihova djeca oduševljena vodičom za pravljenje levela jer su zabavni i jednostavni.

Levelhead je nevjerovatno simpatična igrica, ima brojne opcije i prednosti, a jedna od njih je i mogućnost izmjene onoga što se nalazi u igrici poput bojenja svih elemenata, rušenja, građenja novih, kopiranja dijelova koji vam se dopadaju i slično. Za kratak period možete napraviti nešto veoma interesantno na šta ćete biti ponosni kada objavite online.

Dreams je tinejdžerska igrica za PlayStation 4 i odličan je prvi korak za one koji žele znati kako je biti dizajner. Na početku se nalati jednostavan uvod nakon čega vrlo brzo možete povezati elemente i praviti svoju igricu. Uprkos tome što je igrica jednostavna i nivoi se otključavaju dok napredujete, ova igrica i nije baš za najmlađu djecu.

Pored ove tri igrice postoji još mnogo igara i opcija koje vam nude mogućnost pravljenja video-igre po svom ukusu, a Super Mario Maker 2 Levelhead i Dreams su u prednosti prema popularnosti i kvalitetu.

Ova obrazovna institucija nudi školovanje prilagođeno čak i najmlađima

Školovanje na ITAcademy prilagođeno je i onima koji nemaju nikakvog iskustva. Najmlađi polaznik imao je samo 13 godina, a već kao srednjoškolac je radio na dobro plaćenim freelance poslovima. Brojni tinejdžeri na ITAcademy se usavršavaju za programiranje ili dizajn i uče kako napraviti vlastitu igricu i aplikaciju. Tako vrijeme provedeno za kompjuterom djeca mogu iskoristiti na najbolji mogući način za svoje dalje obrazovanje i buduću karijeru.