{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Video konzole i plazma TV najveći potrošači električne energije

S
3.6.2008. u 14:15
0
0
Video konzole i plazma TV najveći potrošači električne energije
0
Video konzole i plazma TV najveći potrošači električne energije
Ne krivite frižider za visoke račune za struju! Australska agencija koja se bavi proučavanjem potreba potrošača je došla do zaključka da su video konzole i plazma TV ekrani najveći potrošači struje, čak i kad su postavljeni na opciju stand-by.
Nedavna studija Choicea je pokazala da Playstation 3 korporacije Sony, kojeg u stopu prate Microsoftov XBox 360 i plazma TV setovi, troše najviše električne energije na listi od 16 testiranih elektronskih sprava, uključujući laptope, stereo sisteme i DVD playere.

"Naši testovi su pokazali da bi izbacivanje Playstation 3 iz upotrebe na kratko vrijeme značilo smanjenje troškova električne energije koji mogu biti i pet puta veći od godišnjih troškova energije frižidera", pokazala je studija koja je objavljena na web stranici Choicea.

"TV plazma je također veliki `žderač` energije i troši više energije od tradicionalnog analognog seta. Prosječni kompjuter je zauzeo treće mjesto na listi", istraživanja su pokazala, a prenosi Reuters.

Korisnici se savjetuju da elektronske uređaje isključe iz izvora umjesto da ih isključe samo putem daljinskog upravljača, koji stavlja trošenje energije na stand-by mod.

"Ovim se štedi novac, a da se ne pominje emisija štetnih gasova", zaključak je istraživanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: