Tehnologija
0

Video igrica "Manhunt 2" ipak u prodaji

Sarajevo-x.com
Zabrana nove kontraverzne video igrice "Manhunt 2" u Velikoj Britaniji odbačena je i odlučeno je da igrica ide na prodaju, objavio je BBC.

Video Appeals Committee odlučio je izdati certifikat za igricu nakon devetomjesečne borbe između prozvođača igrica Rockstar i britanskih cenzorskih kuća.

Čelni ljudi British Board of Film Classification (BBFC) započeli su legalnu bitku za uvođenje zabrane na igricu, tako što su uputili žalbu Visokom sudu. Tom prilikom su istakli da su proizvođači video igrice ovaj put pretjerali.

Igrica je prvi put bila zabranjena u junu 2007. godine da bi i prepravljenu verziju igrice odbili predstavnici BBFC-ja.

“Dvaput smo odbili Manhunt 2, potom smo sproveli legalnu provjeru jer smo smatrali da je i, poslije detaljne analize, igrica sadržala štetan utjecaj i potencijalan rizik od nanošenja štete i povređivanja”, izjavio je direktor BBFC-ja David Cooke.

Video Appeals Committee je vršio neovisna testiranja, a BBFC, u međuvremenu, nije imao izbor nego je morao izdati certifikat za legalno prodavanje igrice.

Proizvođači video igrica Rockstar su uvijek imali isti argument u raspravama, a taj je da se igrica "Manhunt 2" ni po čemu ne razlikuje od ostalih proizvoda zabave “visokog rizika” kao što je serija filmova "Saw".