Tehnologija
0

Viacom tužio YouTube i traži odštetu od milijardu dolara

Sarajevo-x.com
Foto: AP/CBS
Foto: AP/CBS
Vlasnik MTV-a, Viacom tužio je YouTube i njihovog korporativnog partnera Google zbog navodnog kršenja autorskih prava, te traže milijardu dolara odštete.

U tužbi se navodi da se na YouTubeu neovlašteno nalazi oko 160 hiljada klipova iz produkcije Viacoma, koji pored MTV-a u vlasništvu ima VH1, Comedy Central i Nickelodeon.

Viacom se okomio na YouTube koji je, kako stoji u njihovoj izjavi "sagrađen na eksploataciji privrženosti fanova kreativnom radu drugih ljudi. YouTube i Google koriste to kako bi se obogatili."

U februaru je, nakon što su pregovori između ove dvije kompanije propali, Viacom zatražio da se sa YouTubea ukloni više od 100 hiljada neovlaštenih video klipova.

Prema federalnom zakonu, online servisi poput YouTube-a imuni su na ove tužbe sve dok pozitivno odgovaraju na zahtjeve za skidanje stvari koje podliježu autorskim pravima. YouTube ove stvari uglavnom poštuje.

Neke medijske kompanije poput CBS Corp. i NBC Universal sklopile su dogovor sa YouTubeom koji im dozvoljava korištenje klipova iz njihovog programa.

YouTube se još nije oglasio povodom ovog slučaja.