{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Veš mašina je za žene učinila više nego pilula'

S
10.3.2009. u 02:30
0
10
'Veš mašina je za žene učinila više nego pilula'
0
'Veš mašina je za žene učinila više nego pilula'
Sigurno je mnogo žena koje se s ovim ne bi složile, ali zvanični Vatikan je mišljenja kako je mašina za veš važnije otkriće od pilula za kontracepciju jer je upravo ono imalo "važniju ulogu u oslobađanju žena".
U izdanju posvećenom Međunarodnom danu žena 8. martu u L'Osservatore Romano, glasilu katoličke crkve, objavljeno je kako je veš mašina "oslobodila generacije žena od ropstva kućnih poslova".

"Veš mašina i emancipacija žena: stavite prašak, zatvorite poklopac i uživajte", piše list i kao ilustraciju nudi crno-bijelu fotografiju dvije žene iz perioda pedesetih godina koje se dive ovom aparatu.

"Šta je najviše doprinijelo emancipaciji zapadnih žena u 20. stoljeću?" pita se uredništvo. "Debata je i dalje otvorena. Neki kažu da je to pilula, drugi da je to liberalizacija abortusa ili mogućnost da žene rade van kuće."

Prva veš mašina pojavila se daleke 1767. godine, piše list, a prvi model na struju izumljen je početkom 20. stoljeća. Američka feministkinja Betty Friedan 1963. godine opisala je ovu spravu koju mnoge današnje žene uzimaju "zdravo za gotovo" riječima kako su sad u mogućnosti "promijeniti posteljinu dvaput sedmično umjesto jednom".

Iako su prvi modeli mašina za pranje veša bili skupi i nepouzdani, s razvojem tehnologije situacija se popravila i sada imamo "sliku super-žene koja se smješka, sređena je i ozarena među kućanskim aparatima u svom domu", pišu vatikanske novine.

Članak je proizveo ljutite reakcije nekih političara i komentatora koji navode kako bi se L'Osservatore Romano trebao baviti stvarnim problemima žena kao što su njihovi strahovi, život na ulici i između četiri zida svoje kuće, piše Telegraph.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: