Prvo u Californiji
8

Verizon će do kraja 2018. pokrenuti 5G mrežu u pet gradova

Klix.ba
Verizon Wireless (Foto: EPA-EFE)
Verizon Wireless (Foto: EPA-EFE)
Verizon se približava puštanju svoje prve komercijalne 5G mreže, a kompanija najavljuje kako planira pokretanje 5G mreže u tri do pet gradova do kraja iduće godine.

Novu generaciju Verizonove internet mreže prvi će dobiti građani Sacramenta u Californiji polovinom 2018. godine.

Iz Verizona nisu dali više informacija o lansiranju 5G mreže, niti je poznato kakve će tehnologije koristiti. Sudeći prema prvobitnim testovima, očekuje se kako će Verizonova 5G mreža biti od 30 do 40 puta brža u odnosu na trenutnu 4G LTE mrežu. Ovaj potez kompanije ne iznenađuje s obzirom na to da je 2008. među prvima počela testirati i 4G mrežu.

Verizon u saopćenju za javnost navodi kako je uvođenje 5G mreže zasnovano na "povjerenju kompanije u nove tehnologije koje pogoni milimetarski talasni spektar". Sacramento ima smisla kao prvi grad koji će Verizon pokriti 5G mrežom s obzirom na to da je to bio jedan od 11 gradova u kojima je kompanija započela testiranje mreže ranije ove godine.

Detalji o preostala četiri grada koje je Verizon izabrao, zajedno s više informacija o inicijalnom prelasku Sacramenta na 5G mrežu, još nisu poznati.

Podsjećamo, prva testiranja 5G mreže američka kompanija je izvela u saradnji s visokoprofitnim IT kompanijma kao što su Samsung, Nokia, Ericsson, Cisco, Qualcomm i Alcatel-Lucent.