Sastanak u Bruxellesu
0

Velike internetske mreže u misiji zaštite maloljetnika

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sedamnaest vodećih društvenih internetskih mreža potpisalo je u utorak prvi put ugovor za poboljšanje sigurnosti maloljetnika koji ima svrhu zaštititi mladu populaciju koja se koristi društvenim mrežama poput Facebooka, saopćeno je iz Bruxellesa.

"Sporazum potpisan danas u Luxembourgu povodom Dana sigurnog interneta, u organizaciji Evropske komisije, omogućit će tinejdžerima da izađu na kraj s potencijalnim rizicima s kojima se mogu suočiti online", kaže se u saopćenju.

Potpisnici sporazuma su Dailymotion, Facebook, Google/YouTube, Microsoft Europe, MySpace, Yahoo! Europe, Netlog, Arto, Bebo, Giovani.it, Hyves, Nasza-klaza.pl, One.it, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel i zap.lu.

Rizici se prije svega odnose na uznemiravanje na mreži, sadržaje u kojima odrasle osobe traže seksualne odnose i neželjena objavljivanja ličnih podataka.

Društvene internetske mreže su sve rašireniji socijalni i ekonomski fenomen koji ima 41,7 miliona redovitih korisnika u Evropi. Korištenje socijalnim mrežama naraslo je tokom prošle godine za 35 posto u Evropi i očekuje se da bi do 2012. trebao narasti na 107,4 miliona korisnika, kaže EK.

Kompanije su se obavezale da će na svoje stranice staviti dugme "signalizirajte zloupotrebu" koje će omogućiti korisnicima da jednim klikom izvijeste o neželjenom kontaktu.

Također bi trebale omogućiti da kompletni profili i popisi kontakata korisnika registriranih kao "mlađi od 18" budu automatski klasificirani kao "privatni". To će otežati ljudima s lošim namjerama da stupe u kontakt s maloljetnicima.

Konačno, mreže također namjeravaju spriječiti premlade osobe da se koriste društvenim mrežama koje su, na primjer, namijenjene onima iznad 13.

Potpisnici današnjeg sporazuma trebali bi do aprila izvijestiti Evropsku komisiju o koracima koje su poduzeli.