Tehnologija
12

Većina ljudi još uvijek nema mobilni uređaj

Klix.ba
Svijet mora napraviti velike korake prije nego u potpunosti postane mobilan. Iako se poduzimaju ogromni koraci u zemljama kao što su Kina i Indija, samo 45 posto svjetskog stanovništva spada u mobilne pretplatnike.

Prema podacima GSMA, međunarodne asocijacije mobilnih operatera, do kraja naredne godine ukupan broj konekcija će preći broj stanovnika na Zemlji. Međutim, podaci jasno navode razliku između mobilnih konekcija i individualnih pretplatnika, najviše zahvaljujući neaktivnim SIM karticama te osobama sa više SIM kartica. Prosječna osoba koristi 1,85 SIM kartica.

Ukupan broj mobilnih pretplatnika na svijetu će do kraja 2012. godine biti 3,2 milijarde. Taj broj će se u narednih pet godina popeti na četiri milijarde. Bez mobilnog uređaja će ostati otprilike jedna trećina svjetskog stanovništva.

Evropa ima najveći broj mobilnih pretplatnika. U nekim zemljama, kao što su Velika Britanija, Danska, Finska i Njemačka, ta brojka dostiže čak 90 posto. Broj pretplatnika u Kini je 43 posto ukupnog stanovništva. U Inidiji također manje od pola stanovništva posjeduje mobilne uređaje.

"Na tržištima u razvoju, na kojima postoji jasna prilika za razvoj mobilne industrije, broj konekcija po korisniku određuju korisnici koji u obzir uzimaju cijenu pretplate i koji mobilne uređaje ne koriste mnogo. Na razvijenim tržištima, na broj konekcija utječe broj pametnih telefona, tableta i drugih uređaja spojenih na mreže", rekla je Anne Bouverot, generalna direktorica GSMA.