Istraživanje
0

Veći broj prijatelja na Facebooku donosi veći stres

Sarajevo-x.com
Što više prijatelja imate na društvenoj stranici Facebook tim više ste podložniji stresu, pokazala je nedavno objavljena studija.

Psiholozi vjeruju da osobe koje su ovisne o popularnoj društvenoj stranici mogu lako početi osjećati tjeskobu. No, nisu samo to negativni učinci Facebooka. Naime, sve veći broj korisnika te stranice rjeđe se viđa s prijateljima i mnogo manje vremena provodi s porodicom.

Istraživanje koje su među studentima proveli naučnici Univerziteta Napier u Edinburghu, pokazalo je da korisnici Facebooka koji imaju najviše prijatelja su i najviše pod stresom.

Većina ispitanika odgovorila je da prihvataju zahtjeve za prijateljstvo, jer se loše osjećaju ako odbiju, dok je jedna od deset osoba izjavila da se unervozi dok surfa Facebookom, prenosi Daily Mail.

Također, ispostavilo se da mnogi korisnici prihvataju zahtjeve za prijateljstvo samo kako bi imali više prijatelja na listi, nego neki njihovi drugi prijatelji.

"Istraživanje je pokazalo da su najviše pod stresom osobe koje imaju najviše prijatelja na toj stranici i koje mnogo vremena provode na Facebooku", kazala je dr Kathy Charles, koja je vodila studiju.

Ona je dodala da mnogi korisnici stranice uopće ne znaju razlog zbog kojeg mnogo vremena troše surfajući Facebookom. Međutim, većina ispitanika istakla je da ne žele deaktivirati svoj profil iz straha da će izgubiti neke važne kontakte ili da će biti manje informisani o društvenim događanjima.