Špekulacije ipak istinite
1

Valve predstavio vlastiti VR headsed

Klix.ba
Kompanija Valve je predstavila svoj vlastiti VR headset nazvan Valve Index.

Radi se o uređaju koji je proizvela kompanija Valve samostalno, a ne u saradnji s dugogodišnjim VR partnerom, kompaniiijom HTC. Zasad je dostupan samo teaser, kao i neke prethodne špekulacije.

Vidljivo je da Valve Index ima četiri istaknute kamere širokog ugla, što pokazuje da kao i Oculus Quest te ostali VR headsetovi druge generacije omogućava korisnicima da se kreću u prostoriji i pri tome ne brinu o postavljanju bazne stanice ili o eksternim kamerama za praćenje.

Headset ima slider za podešavanje tako da ih korisnik može prilagođavati ukoliko ima manji razmak između očiju u odnosu na prosjek. Primjera radi, novi Oculus Rift S nema slider, ali nudi mogućnost softverskog podešavanja.

Špekulacije o tome da Valve radim na svom vlastitom uređaju sa širim vidnim poljem od 135 stepeni su se pokazale tačnim, a poznato je i da kompanija radi na kontrolerima pokreta koje već testira s developerima.

Zasad znamo da uređaj zaista postoji, a u maju bi trebao biti zvanično predstavljen.

Valve svojim VR headsetom ulazi na ozbiljno tržište jer Oculus planira predstaviti nezavisne Quest i Rift S headsetove, a HTC također ima Focus Plus. Ove ili sljedeće godine će se pojaviti headset Vive Cosmos.

Vezani članci