Proizvod firme Moderna
480

Vakcina protiv HIV-a spremna za testiranje na ljudima

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanija Moderna započinje testiranja eksperimentalne vakcine protiv HIV-a na ljudima.

U Moderninoj prvoj fazi testiranja učestvovat će 56 zdravih osoba koje nisu zaražene HIV-om, a koje su stare između 18 i 50 godina. Cilj prve faze je da se procijeni sigurnost vakcine bazirane na mRNA tehnologiji te da se prati odgovor imunološkog sistema čovjeka.

Ova testiranja dolaze nakon višegodišnjeg istraživanja potencijala mRNA vakcina, a Moderna i Pfizer su prve kompanije čije se vakcine ovog tipa koriste na ljudima. Vakcine su se pokazale generalno uspješnim u borbi protiv koronavirusa.

Moderna će zapravo testirati dvije različite verzije vakcine nazvane mRNA-1644 (ili mRNA-1644v2-Core), a radi se o prvoj mRNA vakcini dizajniranoj za borbu protiv HIV-a.

U testiranjima će učestvovati četiri grupe, dvije će primiti mješavine različitih verzija vakcine, a dvije drugu verziju.

Prva faza će trajati oko 10 mjeseci, a nakon toga slijede druga i treća faza s fokusom na analizu efikasnosti vakcine i sprečavanja zaraze HIV-om za širu populaciju.

Naučnici su optmistični, posebno jer se radi o mRNA vakcini.

Nakon ubrizgavanja vakcine, ćelije počinju stvarati specifične proteine koji se inače nalaze na vanjskom dijelu virusa. Kada pravi virus dospije u organizam, tijelo prepoznaje povećanje tog proteina i aktivira brzi odgovor imunološkog sistema s ciljem uništavanja virusa, a time se sprečavaju teža stanja.

Izuzetno je važno stimulirati antitijela kako bi se organizam efikasno borio protiv HIV-a.

Ranije je bilo teško kreirati vakcinu protiv HIV-a jer virus veoma brzo zarazi ljudsku DNK i mijenja strukturu. Dok su metode koje su najviše obećavale podrazumijevale stimuliranje antitijela, naučnici su imali poteškoća da pokrenu ovu reakciju s vakcinom, no nova mRNA vakcina bi trebala biti drugačija.