Test plodnosti
19

Uz pametne mobitele sada je moguće pratiti kvalitet i pokretljivost spermatozoida

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Pametni mobiteli nadograđeni su tako da mogu učiniti mnoge stvari za vas, ali sigurno niste znali da sada s mobitelom možete testirati i pokretljivost spermatozoida.

Naučnici iz bostonske bolnice Brigham and Women's Hospital kreirali su prenosivi uređaj koji mjeri kvalitetu sperme kada ga povežete s vašim mobitelom. Prema istraživanju koje je objavljeno u časopisu Science Translational Medicine, uređaj ima 98-postotnu tačnost u određivanju broja spermatozoida i količini sperme sa normalnom pokretljivosti. Ovi faktori su od vitalnog značaja za određivanje muške plodnosti.

Uređaj funkcionira tako što u jednokratni mikročip ubacite malu količinu sperme. Zatim uređaj povežete sa priključkom za punjač na vašem mobitelu nakon čega vam mobilna kamera služi kao mikroskop. Uz pomoć aplikacije koju ćete ranije instalirati, program uređaja će analizirati spermu i predstaviti vam rezultate nakon nekoliko minuta.

Iako na tržištu već postoje neki pametni mobiteli koji testiraju kvalitetu sperme, ovo je prvi uređaj koji testira brzinu, pokretljivost i kvalitetu sperme u isto vrijeme.

Ukoliko se slučajno pitate, sperma nikada neće doći u direktni dodir sa vašim mobitelom.