Košta 2.000 dolara
20

Uz džepni skener Butterfly iQ svako može sebi uraditi ultrazvuk cijelog tijela

Klix.ba
Foto: Butterfly Networks
Foto: Butterfly Networks
Američka kompanija Butterfly Networks proizvela je ultrazvučni skener koji se može priključiti na iPhone i kojeg mogu kupiti svi koji žele za 2.000 dolara.

Njegov kreator Jonathan Rothberg tvrdi kako će ovaj skener imati isti utjecaj na zdravstvenu zaštitu kao i stetoskop prije 200 godine.

Skener naziva Butterfly iQ može skenirati više od dva sata u kontinuitetu. Ugrađena baterija i bežično punjenje pružaju potpunu udobnost korištenja skenera.

Foto: Butterfly Networks
Foto: Butterfly Networks

Kućište skenera je izrađeno od anodiziranog aluminija kako bi bilo izdržljivije, podnijelo veliku toplotu i najteže uvjete.

Iz kompanije Butterfly Networks ističu kako je njihov skener prvi džepni uređaj ovakve vrste koji predstavlja prozor u unutrašnjost ljudskog tijela.

Korištenje ultrazvučnog skenera Butterfly iQ je pojednostavljeno na nekoliko klikova i povlačenja, tako da ga može koristiti svako ko je sposoban za korištenje mobilnih uređaja.

Foto: Butterfly Networks
Foto: Butterfly Networks

Butterfly iQ, kaže njegov kreator Rothberg, sigurno će imati veliki utjecaj na komunikaciju u zdravstvu. Svaki ultrazvučni snimak vrlo je jednostavno proslijediti kao poruku, što bi u velikoj mjeri mogli korisititi ljekari i pacijenti u međusobnoj komunikaciji.

Džepni ultrazvučni skener moguće je naručiti putem zvanične stranice Butterfly Networksa, a uskoro bi se mogao naći i u maloprodaji.