Tehnologija
0

Uvođenja standarda za upravljanje sigurnošću poslovnih podataka

FENA
Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke u okviru programa”Međunarodni standardi i tehnički propisi” (ISTR), World Bank Institute (WBI) i Asocijacija za informacione tehnologije u BiH – B@IT u saradnji s CS Computer Systems, zbog velikog interesa u BiH organizovali su još jedan kurs.

Kurs će biti o temi "Uvod u ISO 27001:2005 standard za upravljanje sigurnošcu poslovnih podataka (ISMS-Information Security Management Systems)”.

Osnovni cilj tog kursa je upoznavanje učesnika o sadržini standarda ISO 27001:2005 i o sistemima upravljanja sigurnošcu poslovnih podataka.

Sistem upravljanja sigurnošću poslovnih podataka (ISMS) je dio sveukupnog sistema upravljanja, zasnovan na pristupu poslovnom riziku, s ciljem da uspostavi, implementira, nadzire i poboljšava sigurnost poslovnih podataka.

“Pozitivno smo iznenađeni odazivom učesnika. Kao i prošli put polaznici dolaze uglavnom iz bankarsko-finansijskog sektora. Poslovno okruženje u BiH shvata da poslovni podaci čine osnov savremenog poslovanja, tako da upoznavanje učesnika o osnovama ISO 27001:2005 ima za cilj da doprinese unapređenju poslovanja i kvalitetu usluga”, izjavila je menadžerica projekta Međunarodnih standarda i tehničkih propisa IFC-a u BiH Selma Rasavac.

Prema njenim riječima, nakon završenog kursa kandidati ce shvatiti značaj politike sigurnosti poslovnih podataka, saznati koje su praktične koristi za kompaniju od uvođenja ovog standarda i eventualno se odlučiti za usavršavanje u pogledu ISO 27001:2005.

U Albaniji, Bosni i Hercegovini, BJR Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji, firme se suočavaju s teškim izazovom ispunjavanja većine međunarodnih standarda i tehničkih zahtjeva Evropske unije, koji se moraju ispoštovati ukoliko žele da se njihovi proizvodi izvoze i ako će se ove kompanije prepoznati kao dio globalne ekonomije.

Da bi im pomogao, IFC implementira program međunarodnih standarda i tehničkih propisa u regiji, koji podržava Ministarstvo vanjskih poslova Norveške i Ministarstvo ekonomije Slovenije.